Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruprechtice

 Urbanistická struktura vesnic na svazích Javořích hor si je v mnohém podobná. Jejich spodní okraj zpravidla nalezneme poblíž hlavní komunikace, ze které odbočuje místní obslužná cesta vzhůru údolím potoka, stavení jsou pak rozmístěny víceméně rovnoměrně na obou březích. Směrem vzhůru osídlení postupně řídne a končí až na kraji lesa, tam kde jsou již svahy příliš příkré po zemědělské využití. Nejinak je tomu v případě Ruprechtic, rozkládajících se pod nejvyšším vrcholem Javořích hor a vlastně také Náchodského okresu: Ruprechtickým Špičákem (jenž ostatně leží na katastru Ruprechtic).

Pokud bychom šli od spodního okraje obce k poslednímu stavení na kraji opačném, napočítali bychom přes tři kilometry, navíc bychom vystoupali o nějakých sto výškových metrů.

Ruprechtice jsou poměrně starou obcí, její vznik se klade do doby kolem roku 1250. První písemná zmínka pak pochází z roku 1361.  

 Nejvíce obyvatel měly Ruprechtice v roce 1900 a to 1408, v roce 1930 pak  ve 240 domech žilo 1271 obyvatel převážně německé národnosti, Čechů bylo na 180. Od 1.7.1985  jsou součástí  Meziměstí. V roce 2001 zde dle údajů sčítání lidu žilo 350 obyvatel ve 145 domech.

Ruprechtice patřily k tradičním zemědělským obcím, jako další zdroj obživy sloužilo soukenictví.

Symbolem obce je barokní kostel sv. Jakuba. Nalezneme ho na kraji obce nedaleko železniční zastávky.

Jsme na Broumovsku a tak tu nesmí chybět typická lidová architektura včetně „statků Broumovského typu“. Za nemovitou kulturní památku jsou prohlášeny statky čp 15 (včetně výměnku čp 14, stodoly a části chlévů) a 190 a domy čp. 35, 36, 112 a 179.

turistické možnosti: křižovatka turisticky značených tras se nachází poblíž kostela:

žlutá: Ruprechtice – Ruprechtický Špičák

červená: Meziměstí – Vernéřovice – Vernéřovická studánka – Nový Dvůr – Teplice nad Metují, nám. – Teplice nad Metují, vstup do skal – Adršpach, vstup do skal…

červená:  Broumov

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář