Jdi na obsah Jdi na menu
 


Všenory

30. 1. 2013

ROZLOHA: 355 ha

OKRES: Praha - západ

KRAJ: Středočeský

MÍSTNÍ ČÁSTI: Všenory, Horní Mokropsy

 

 

poloha: zhruba 19 km jihozápadně od centra Prahy

 

historie:  Všenory v dnešní podobě vznikly v roce 1951 spojením dvou dnes již zcela urbanisticky srostlých obcí: samotných Všenor rozkládajících se převážně v údolí potoka a Horních Mokropes (soustředěných kolem kostela sv. Václava).

Historie obou obcí se píše hluboko do minulosti. První písemná zmínka o Všenorech pochází z roku 1205. K tomuto datu je v archivu kapituly sv. Víta v Praze připomínáno jméno jistého Pavla ze Všenor. Horní Mokropsy máme doloženy ještě dříve – roku 1088. Ve 13. a 14. století se prý na Všenorském potoce těžilo zlato. Velký rozvoj zažily Všenory ve druhé polovině 19. století, kdy se rozmohla výstavba nových honosných vil sloužící za letní sídlo pražské smetánce.

 

památky:

zámek: Nejvýznamější památkou obce je místní zámek (či spíše zámeček). Ve Všenorech kdysi stávala tvrz, o které toho však víme velmi málo. Netušíme, kdy vznikla, a ani není jisté, kde přesně stála. Zmiňována je na konci 16. století (nebo počátkem století sedmnáctého?) kdy měla Všenory v nájmu Ludmila Všenorská.  

zamek.jpg

Všenorský zámek je relativně prostou pseudobarokní stavbou.  Jedná se o jednopatrovou budovu na obdélném půdorysu, krytou mansardovou střechou s vikýři a s věžičkou. Nynější podoba zámku pochází z roku 1909, v letech 1928 – 1929 bylo vytvořeno nové průčelí s balkónem na základě návrhu A. Dlabače. Zámek samotný však pochází z 18. století. K areálu zámku přiléhá poměrně rozlehlá zahrada se secesním pavilonkem a hospodářský dvůr. Zámek se nachází v soukromých rukou a není přístupný veřejnosti.

kostel sv. Václava: Kostel sv. Václava dominuje středu původních Horních Mokropes. Postaven byl roku 1732 na místě staršího románského kostela. Pseudorománská věž byla ke kostelu přistavěna v roce 1870. Kostelní loď má takřka čtvercový půdorys. K původnímu vybavení kostela patřil po dlouhý čas pozdně gotický oltář (tzv. Mokropeský oltář). Ten je dnes uložen v depozitáři Pražského arcibiskupství.

kaple-sv.-jana-krtitele.jpg

kaple sv. Jana Křtitele: Na zalesněné ostrožně nad obcí se ukrývá chátrající pseudorománská kaple sv. Jana Křtitele. Obdélná jednolodní kaple s půlkruhově uzavřeným presbytářem a s kamennou zvoničkou byla vysvěcena v roce 1890. Autorem návrhu stavby byl architekt Stephen Träger. Kaple byla vystavěna z režného cihlového zdiva, střechu kryla břidlice. Vchod do kaple se nachází na severovýchodní straně stavby a je krytý stříškou. Stěny kaple zdobí nástěnné malby, jejichž autorem je Adolfa Liebscher (11.3.1857 – 11.6.1919), jeden z nejpopulárnějších malířů své doby a také zdatný ilustrátor (výtvarně se podílel mimo jiné i na řadě vlastivědně zaměřených publikací – jako byla čtrnáctidílná Ottova série Čechy či Sedláčkovy Hrady a zámky.

V podzemních prostorách kaple se nachází rodová hrobka rodiny Nolčů, kteří se významně zasloužili o stavební a kulturní rozvoj Všenor v 19. století.

kaple-sv.-jana-krtitele---2.jpg

Gloriet: Na Jánském vršku bychom nalezli vyhlídkový altán. Gloriet, upomínající svým vzhledem antické stavby, byl zbudován roku 1884. Od altánu se můžeme pokochat pohledem na obec a naúdolí Berounky.

Všenorský dub: Tento památný strom stojí u křižovatky ulic U Dubu a Karla Majera na historické hranici Všenor a Horních Mokropes. Jedná se o dub letní a je jedním z nejstarších stromů tohoto druh ve středních Čechách. U žen se uvádění věku a proporcí většinou nesluší, u stromu je vysoké stáří a velký obvod naopak předností. Snad se tedy nebude zlobit, když tyto údaje uvedeme: výška 30 metrů; obvod 555 centimetrů a stáří… To nikdo přesně neví. Odhady hovoří o 320 nebo také 450 letech.

další stavby: ve Všenorech se nachází řada honosných vil převážně z počátku 20. století, v Horních Mokropsech zase nalezneme několik barokních statků.

 rybníček ve Všenorech

významné osobnosti spjaté s obcí:

Marina Cvětajeva (Cvetajevoj): ruská básnířka

Vladimír Holan

Ing. arch. Břetislav Štorm

Zdenka Braunerová

Hellmuth V. Brauner

 

turistické možnosti:

rozcestník turistických tras se nachází v blízkosti železniční zastávky

a) žlutá směr Červená Hlína (480 m n. m.) (3,5 km – možnost pokračovat po červené na Černolické skály) – U Šraňku (500 m n. m.)(5 km- možnost pokračovat po červené hřebenovce směr Skalka) – Řitka (7,5km) – Líšnice – Bojov – Hvozdnice – Masečín - Štěchovice

b) žlutá směr Mokropsy – Vráž – Vonklasy – zřícenina Karlík - Karlík

c) modrá směr Pod Kamenem (2,5 km)(380 m n.m.) – Jíloviště, hájenka (3,5 km)(350 m n.m.) – U nádrže (4,5 km)(300 m. n.m) – Trnová (zámek)(6 km)(330 m. n.m.) – Měchenice (8,5 km) (210 m n. m.)

d) zelená směr Horní Mokropsy (1 km) – Jíloviště (4 km) – U Nádrže (4,5 km)

cyklotrasy procházející přes Všenory:

a) dálková cyklotrasa č 3. Praha – Plzeň (- Regensburg)

b) ze Všenor vede cyklotrasa do Černolic (v celé délce po silnici), kde se lze napojit na cyklistické okruhy „Mníšecko“.

 

občerstvení: Ve Všenorech funguje více restauračních zařízení.

 

dopravní spojení:

vlakem: Všenory se nachází na železniční trati č. 171 Praha – Beroun, vlaky jezdí zpravidla každou půlhodinu a to i o víkendu

autobusem: Přes Všenory prochází linka pražské integrované dopravy číslo …. Mníšek pod Brdy – Černolice – Všenory – Dobřichovice ( - Karlík). Linka je v provozu i o víkendu (3 páry spojů v sobotu a 1 pár spojů v neděli). Na území obce má linka 3 zastávky (všechny v ul. Květoslava Mašity)

 

použitá a doporučená literatura, odkazy:

Všenorský zpravodaj č. 4/2012 dostupné z: http://www.vsenory.cz/e_download.php?file=data/editor/65cs_4.pdf&original=VZ_04_2012.pdf

Stránky obce Všenory: http://www.vsenory.cz/

Horní Mokropsy na Místopis.eu: http://www.mistopis.eu/mistopiscr/podbrdsko/cernosicko/horni_mokropsy.htm

Všenory na Místopis.eu: http://www.mistopis.eu/mistopiscr/podbrdsko/cernosicko/vsenory.htm

Všenory na Wikipedii: http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C5%A1enory

 

 

 

Mapa:

 

Mapa

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář