Jdi na obsah Jdi na menu
 


Adršpašsko-Teplické skály a Stárkovsko

Hlavním lákadlem severní části Náchodského okresu je mohutný labyrint Adršpašsko-Teplických skal, největšího skalního města ve střední Evropě. Můžeme si tu skutečně připadat jako ve městě – procházíme uličkami obklopenými vysokými skalními „domy“, jsou tu náměstí, chrám i kaple a na vše nahlíží Starosta s paní Starostovou. Ostatně jedna z legend vypráví, že zde původně dvě města stála. Jejich obyvatelé se navzájem neměli rádi. A vůbec byli zlí, hamižní, závistiví a kdoví co ještě. A tak za trest města i jejich obyvatelé zkameněli.

 

Adršpach - jezírko pískovna

Lidé měli ze zdejších skal respekt. Po dlouhou dobu se jen málokdo pokusil vstoupit do neprobádaných a nebezpečných skal. Za různých válečných vřav a plenění však místním posloužily za bezpečné útočiště. Krajinu střežily tři hrádky zbudované na okrajích skalního města: Adršpach, Střmen a Skály. Všechny byly později pobořeny Slezany a pouze Skály se podařilo obnovit.

S rozvojem turistiky se Adršpašské a Teplické skály měnily z neprobádaných končin v oblíbený cíl výletníků. Úchvatné scenérie, ozvěna, vodopád, plavba po jezírku a další a další atrakce lákaly návštěvníky z blízka i z daleka. A mezi nimi i řadu známých osobností: třeba Goetha. A středobodem zájmu turistů jsou skály i dnes. Ročně jich sem zavítá několik set tisíc.

V souvislosti se skalním městem se vám zajisté vybaví ještě jedna věc: pohádky. Místo se stalo vyhledávaným cílem filmařů.

Neměli bychom však opominout ani na další zajímavá místa: neopakovatelné kouzlo má Křížový vrch či vyhlídka na Lysém vrchu, navštívit můžeme zříceniny kostela na Kopečku, či se vydat k poutnímu místu Vernéřovické studánce. Mnoho zajímavého přináší i vesnice pod skalami a zapomenut nesmíme ani na osadu Skály se zříceninou hradu, zámkem a romantickým jezírkem.


 

jedno-ze-zastaveni-krizove-cesty-na-krizovem-vrchu.jpg


 

Přesunem-li se více na jih, dorazíme do malebného městečka Stárkov v údolí říčky Dřevíč. I tento kraj má co nabídnout: křížovou cestu nad Stárkovem, funkční mlýn Dřevíček či vrch Turov – Blaník Jiráskova kraje. Tak jako v nitru Blaníku tak i zde spí Svatováclavské vojsko připravené pomoci, až bude národu nejhůře. Uvědomíme-li si pohledem do minulosti jaké hrůzy nechalo rytíře v klidu spát, pak nám nezbývá doufat, že je vše jen legenda.

Život v krajině skal a poměrně drsných klimatických podmínek nebyl nikdy jednoduchý. Přesto žilo v roce 1869 na ploše 150 kilometrů čtverečních vymezených řekou Metují na východě, Jestřebími horami na jihu, masivem Hradiště a Krupné hory na západě a státní hranicí na severu přes 18 tisíc lidí.[1] Od té doby však obyvatel ve většině vesnic ubývalo. Další ránu pak přinesl místnímu osídlení odsun německy mluvícího obyvatelstva po druhé světové válce a následné ne zcela úspěšné dosídlení. V současné době se v tomto prostoru hlásí k trvalému pobytu jen okolo 5 400 obyvatel, tedy o 70 % méně než před 140 lety. Oblast si však oblíbili turisté a chalupáři. Řada především menších vesnic má dnes výrazně rekreační charakter s minimem stálých obyvatel, ať už to jsou Skály pod zříceninou stejnojmenného hradu, Maršov nad Metují schoulený v malebném údolí Metuje či Chlívce na svazích Jestřebích hor. Podobný osud postihl i Zdoňov, kdysi jednu z nejvýznamnějších obcí regionu. V roce 1890 žilo v Zdoňově a volně navazující Libné 1985 obyvatel, dnes se tu k trvalém pobytu hlásí na 160 duší.


Pozn: [1] zahrnuje dnešní katastry obcí Teplice nad Metují, Adršpach, Jívka, Stárkov, Česká Metuje a Velké Petrovice a místních částí Hronova Rokytníku a Velké Dřevíče

 

Zajímavá místa:

Adršpašsko-Teplické skály - není snad ani třeba představovat

Teplice nad Metují - poklidné městečko na okraji skalního města s řadou zajímavostí

Křížový vrch - menší skalní město, vyhlídka, křížová cesta

zříceniny kostela na Kopečku - rozlehlé zbytky zdiva v lese mezi Adršpachem a Zdoňovem

Lysý vrch - skalnatý vrch s vyhlídkou proti vstupu do Teplických skal

Lachov - vesnička na svahu Hejdy

Hrad a zámek Skály (Bišík)

Česká Metuje - obec v údolí Metuje s několika zajímavými ukázkami lidové architektury

 Libná - zaniklá obec kousek od státní hranice

 

Zajímavá místa na mapě:


Zobrazit místo Adršpašsko-Teplické skály a Stárkovsko na větší mapě

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Region Adršpach

(Jan, 11. 11. 2014 11:19)

Tipy na výlet - region Adršpach a Broumovsko. Více zde: http://www.region-adrspach.cz/turisticke-zajimavosti/