Jdi na obsah Jdi na menu
 


Medník

 Řeknete-li Medník, pak se snad každému vybaví kandík psí zub (Erythronium dens-canis). Medník je jediný místem v Česku, kde se tato vzácná rostlina vyskytuje. Navíc se jedná o nejsevernější naleziště na území Evropy. Rostliny využívají zdejšího zvlněného terénu, jenž je vlastně tvořen odvaly a prohlubněmi – pozůstatky po dávném rýžování zlata. A jak kandík vypadá: jedná se o drobnou vytrvalou bylinu z čeledi liliovitých s jedním nebo dvěma nachově skvrnitými listy a především s velkým růžovým květem, skládajícím se ze šesti okvětních lístků. Chcete li-jej vidět v květu, pak musíte přijít v březnu či v dubnu. Procházka okolím Medníku je však pěkná v každém ročním období.

416 metrů vysoký Medník tvoří spolu s pozoruhodným skalním útvarem Pikovickou jehlou (či Komínem) na opačném břehu řeky dvě specifické dominanty údolí Sázavy u Pikovic. Část svahů kopce je chráněna jako Národní přírodní rezervace Medník. Do údolí Sázavy spadá Medník strmými a místy skalnatými svahy, na něž jsou v jejich nejspodnější části nalepeny trampské chaty.

Přístup: oblast Medníku zpřístupňují turisticky značené trasy z Pikovic (železniční zastávka Petrov u Prahy): červená „Posázavská stezka“ vedoucí podél řeky a zeleně značená trasa stoupající téměř na vrchol kopce a poté pokračující do Třebsína. Samotnou rezervací nás provede polookružní Naučná stezka na Medníku začínající taktéž v Pikovicích. V terénu je značena klasickými symboly naučné značky. Na některých místech je však značení velmi řídké.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář