Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sokolówka

1. 4. 2013

Vesničku Sokołówka tvoří stavení roztroušená na loukách vysoko nad lázeňským městem Polanica Zdrój (pod které osada administrativně spadá). Sokolówka byla založena někdy v 16. století, její rozmach však přišel až ve století devatenáctém, kdy se díky rozvoji turistiky a lázeňství stala oblíbeným cílem vycházek lázeňských hostí. Vznikla tu tak řada hospod a ubytovacích zařízení, jež už však opět odvál čas. Nalezneme tu několik zajímavých staveb lidové architektury (převážněv dezolátním stavu), ale i objekty necitlivě přestavěné či přeplácané novostavby.

Roku 1927 byla jedna z hostinských budov přebudována v misijní dům „Christus rex“ (ul. Reymonta 1). Od roku 1947 slouží coby klášter kongregace nejsvětějšího srdce Páně Ježíše i Marie. O třicet let později pak bylo otevřeno misijní muzeum. Plošně nevelká expozice shromažďuje předměty, které získali misionáři při svém působení v Africe, Peruánských Andách, na Tahiti či Velikonočních ostrovech. Nalezneme zde kroje, ozdoby, hudební nástroje i předměty běžné potřeby.

Před muzeem je umístěna bronzová socha blahoslaveného otce Damiana de Veuster (3.1.1840 – 15.4.1889), který pečoval o nemocné na Molukách, aby zde nakonec sám na následky nákazy zemřel. Socha byla odhalena roku 1994.

Z řady míst se otevírají výhledy na Polanici Zdrój ležící hluboko pod námi a na Kladskou kotlinu. Nedaleko (při zelené tur. značce) se nachází Kamienna Góra s vyhlídkou a pozůstatky pevnosti Fort Fryderyka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář