Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bohdašín (u Červeného Kostelce)

Původně hornická vesnice na svazích Jestřebích hor (520 m n.m.), část města Červený Kostelec.

V centru Bohdašína stojí kaple (kostel) nanebevzetí Panny Marie, vystavěná roku 1862.

Před kaplí je umístěna socha sv. Jana Nepomuckého na kamenném podstavci s reliéfy světců (zbudována roku 1898 nákladem Augustina Brože) a litinový kříž na pískovcovém podstavci z roku 1896. Nedaleko kaple nalezneme též pomník Bojovníkům za svobodu r. 1918.

Na okraji obce stojí památník obětem fašismu, upomínající na sedmnáct umučených a popravených členů a spolupracovníků ilegální odbojové skupiny 1. sokolovského okrsku Jiráskovy župy Podkrkonošské S 21 B a na Jiřího Potůčka-Tolara, telegrafisty paradesentní skupiny SILVER A, jež měla za cíl zajišťovat radiové spojení s Londýnem (vysílačka Libuše). Před prozrazením vysílala naposledy právě v Bohdašíně (v tehdejší škole - dnes hostinec naproti pomníku). 30 června 1942 uspořádalo na Potůčka zátah, jemu se však podařilo uniknout. Zastřelen byl o několik dní později v lese nadaleko Pardubic. Na popravišti u pardubického Zámečku bylo poté popraveno mimo jiné i 15 spolupracovníků skupiny z Červenokostelecka. 

Pomník od akademického sochaře Josefa Marka byl odhalen 26. června 1966 a je inspirován protifašistickým cyklem maleb Josefa Čapka oheň.

 

 

Turistické možnosti:

 

a) pěší turistické trasy:

rozcestník turistických tras při pomníku obětem fašismu

žlutá Krkavčina (hřeben Jestřebích hor) 1 km - U Krkavčiny 2 km - Na Chlívci 3 km - dále po zelené Turov (4,5 km)
žlutá Horní Kostelec (2 km) - Červený Kostelec, náměstí (3,5 km)

 

b) cyklotrasy

přes Bohdašín neprochází žádná cyklotrasa, můžeme jet po žluté turistické značce na rozcestí Krkavčina, kde navazuje cyklotrasa č. 4091 "Jestřebí hory" Lhota u Trutnova - Zábrodí

 

c) běžecké trasy (více na http://ski.kladskepomezi.cz/)

běžecké trasy prochází nejblíže po hřebeni Jestřebích hor přes rozcestí Krkavčina a západně od obce

 

d) významné neznačené cesty

Přes osadu Náměrky (0,5 km) do Horní Rtyně k žel. zast. Rtyně v Pokrkonoší (1,5 km) a dále po žluté značce do centra Rtyně (3,5 km)

 

Doprava, dopravní spojení:

Nejbližší autobusová zastávka: Červený Kostelec, Bohdašín, rozc. (v místě křížení silnice II/567 a místní komunikace do obce; z centra obce 0,7 km po žluté turistické značce).

Četnější spojení ze zastávky Červený Kostelec, Horní Kostelec, rozc. (na horním konci Horního Kostelce při křižovatce silnice II/567 a silnice do Červeného Kostelce; 1,5 km)

nejbližší železniční stanice/zastávka: Rtyně v Podkrkonoší-zastávka (1,5 km)

 

Odkazy:

Podrobný popis kaple včetně fotodokumentace: http://rkc-jestrebihory.pontte.eu/dokumenty/Bohda%C5%A1%C3%ADn.pdf

Bližší informace o pomníku obětem fašismu: http://www.cervenykostelec.cz/pametihodnosti/bohdasin-undefined-pomnik-obetem-fasizmu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář