Jdi na obsah Jdi na menu
 


Lewin Klodzki

Lewin Kłodzki nalezneme v údolíčku na pomezí Orlických hor (Góry Orlickie) a Levínských vrchů (Wzgórza Lewinskie). Česká obdoba jména zní Levín, německá pak Lewin,svého času byl však užíván též název Hummelstadt). Původně česká obec byla založena nejspíše někdy ve 12 století, první písemná zmínka pochází z roku 1213. Obec, nacházející se při významné obchodní cestě z Čech do Kladska se rychle rozvíjela. Již před rokem 1401 získal Levín městská práva. Místní obyvatelé se živili především zemědělstvím, tkalcovstvím a plátenictvím, ve druhé polovině 19. století pak přibylo několik průmyslových podniků. Další oživení přišlo na počátku 20. století v souvislosti se stavbou železniční trati z Klodzka do Kudowy Zdrój. Trať procházela v okolí Lewina řadou oblouků a terén si vynutil i nutnost zbudování kamenného viaduktu. Po 2. světové válce a odsunu německého obyvatelstva byla oblast nově dosídlena, význam Lewina však upadl. Roku 1946 ztratil městská práva a dnes žije v Lewině něco přes tisícovku obyvatel.

Památky:

centrem Lewina je svažité náměstí s řadou původně měšťanských domů. Většina z nich však bohužel není v právě dobrém stavu. Na náměstí stojí Mariánský sloup z roku 1687 a socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1717.

turistika: Rozcestník turistických tras se nachází na náměstí. Zde je též turistické informační centrum.

doprava:

Provoz na železnici byl před několika lety pro špatný stav trati pozastaven, v současné době probíhá rekonstrukce, jež snad povede k obnovení provozu.

Autobusová zastávka se nachází na náměstí. Staví zde zastávkové autobusy z Kudowy do Kłodzka a též některé dálkové spoje (pokračující z Kłodzka dále do různých koutů Polska). Pro cesty směr Kudowa Zdrój je ale lepší na dálkové spoje příliš nespoléhat - pokud nevezou někoho, kdo hodlá v Lewině vystupovat, pak často do obce nezajedou (na takto krátké relaci je navíc jízdné v dálkových spojích až několikanásopné oproti ceně za zastávkový autobus). S okolními vesničkami autobusové spojení neexistuje.

Zaparkovat lze na náměstí či v jeho okolí

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář