Jdi na obsah Jdi na menu
 


Markoušovice

 Vesnice Markoušovice (něm. Markausch) je táhlá vesnice rozkládající se na svazích Jestřebích hor podél Markoušovického potoka. První písemná zmínka je z roku 1542. Historie obce však sahá do století 14., kdy bylo území kolonizováno německy mluvícími obyvateli. Poblíž Markoušovic také dlouho probíhala jazyková hranice - Markoušovice byly převážně německé, zatímco v nedalekých Velkých Svatoňovicích převažovalo obyvatelstvo české národnosti.

Od roku 1976 jsou Markoušovice součástí Velkých Svatoňovic. Dnes mají téměř 190 domů a zhruba 260 obyvatel.

Ve středu obce stojí barokní kostel sv. Jana Křtitele z let 1771- 1778 (kulturní památka). Kostel je jednolodní s půlkruhovým presbytářem a s čtyřhranou věží na západní straně. Věž je však novější, přistavěna byla roku1844. Na hlavním oltáři můžeme nalézt barokní dřevořezbu sousoší kalvárie. Pochází z doby kolem roku 1730 a autorem je Jiří František Pacák.

V bývalé šolcovně čp. 1 přenocoval v roce 1771 (v roce katastrofální neúrody) sám císař Josef II. Na počest tohoto poměrně oblíbeného panovníka byla později zbudována socha. Litinový pomník z tvorby salmovských železáren v Blansku byl slavnostně odhalen 18 února roku 1883. Socha samotná není žádným unikátem, shodných odlitků bylo vyrobeno poměrně hodně a ve své době bychom je nalezli na mnoha místech v Česku (především však v německojazyčných oblastech). Kolik, to se už asi nedozvíme. Řada z nich byla po roce 1918 (a také 1945) z veřejných prostranství odstraněna. Podobný osud čekal i sochu z Markoušovic, po několika desetiletích uskladnění v místní požární zbrojnici měl skončit ve šrotu. Jeden z místních obyvatel ji však odkoupil a umístil na svém pozemku. 

Litinová socha císaře Josefa II. představuje mocnáře ve slavnostní uniformě, držícího v levé ruce svitek s patentem o zrušení nevolnictví, vydaným dne 1. listopadu 1781 Josefem II. Kromě této sochy existuje v Česku nejméně 6 dalších odlitků (např. v Kunraticích u Cvikova či ve Žluticích na Karlovarsku,Hořovičkách, Šumperku, Uničově, v Rájci nad Svitavou či v Rakouském městě Poysdorf. V minulosti stávala také například ve Vyškově či Rumburku. Dnes nalezneme sochu  v horní části obce (u domu čp. 95) při červené turistické značce.

Další památkou je pomník Hanse Kudlicha

 

 

 Na hlavním oltáři je Pacákovo dřevěné sousoší z roku 1730, oltářní obraz křest Kristův je od trutnovského malíře I. Russa. Kříž z roku 1811 s reliéfy je na soklu. Pro nádhernou akustiku jsou v kostele pořádány varhanní koncerty.

POUŽITÁ LITERATURA, ODKAZY

dobové fotografie na Staré Trutnovsko.cz  http://www.staretrutnovsko.cz/markousovice-pohlednice.php 

podrobný popis kostela na Trutnovsko.net: www.trutnovsko.net/KostelyOkresu/TextyKosteluPDF/12Markousovice.pdf


Popis kostela včetně bohaté fotodokumentace interiéru: rkc-jestrebihory.pontte.eu/dokumenty/Markou%C5%A1ovice.pdf

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář