Jdi na obsah Jdi na menu
 


Martínkovice

 Obec Martínkovice (Märzdorf) je podobně jako většina obcí Broumovska dlouhou lánovou (či též přípotoční) vsí. Patří také k nejdelším – zástavba Martínkovic se zdvihá od Stěnavy až k samému úbočí Broumovských stěn (měří přes 4 kilometry). Martínkovice patří k nejstarším vsím oblasti. Vznikly v počátcích kolonizace Broumovska. Podle některých zdrojů pochází první písemná zmínka o obci z roku 1255. Jednalo by se tak o nejstarší písemně doloženou obec Broumovské kotliny. (podle jiných zdrojů však první písemná zmínka o Martínkovicích pochází z roku 1320).

Na dolním okraji obce nalezneme na návrší zvaném Hoprich barokní kostel zasvěcený sv. Jiří a sv. Martinovi. Kostel byl postaven na místě staršího předchůdce zmiňovaného roku 1384 v letech 1692 – 1698, tedy za působení opata Tomáše Sartoria. Zůstala však zachována věž zbudovaná roku 1650. Plány na stavbu kostela byl pověřen M. Allio. Interiéru kostela dominuje hlavní oltář z doby okolo roku 1700 doplněný sochami sv. Štěpána a Vavřince. Převážná část dobového vybavení (včetně sošky Madony z 15. století) byla uschována do depozitáře. Nástropní malby v kostele jsou dílem F. A. Schaffera.

Proti kostelu stojí barokní fara z roku 1690. Postavil je stejně jako kostel. M. Allio. Na faře rád pobýval český historik Václav Vladivoj Tomek.

Nedaleko se nachází také hřbitov, pochováni jsou zde vojáci z 1. světové války a ruští váleční zajatci z 2: světové války. Pietnímu místu dominuje pomník padlým.

Jakousi protiváhou ke kostelu na dolním okraji Martínkovic je kaplička svaté Anny na okraji horním. Postavena byla v roce 1798. V roce 1999 byla opravena a znovu vysvěcena. Poblíž kaple prochází křížová cesta z roku 1850.

Martínkovice jsou bohaté na památky drobné sakrální architektury: z doby kolem roku 1700 pochází mariánský sloup, dále tu nalezeme dvě sochy Ukřižování (jednu z r. 1775, druhou pak z přelomu 18. a 19. století) či sochu sv. Jana Nepomuckého z roku 1803. Z poloviny 19. století pochází socha Krista na Olivetské hoře. Samozřejmostí je také řada staveb lidové architektury, především charakteristických statků broumovského typu.

K největším budovám patří bývalá textilka zbudovaná ve druhé polovině 19. století) a školní budova (nacházející se na křižovatce v centru obce)

dopravní spojení: autobusové linky Broumov – Martínkovice – Božanov/Otovice (i o víkendech), hlavní autobusová zastávka se nachází na křižovatce uprostřed obce, na území obce se nachází ještě několik dalších zastávek, ty jsou však obsluhovány jen několika spoji). Nejbližší železniční stanice je v Broumově.

turistické možnosti:

Mapa:

Mapa

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

dík

(iiiiiiiiiiiiiiiiiiii, 30. 5. 2014 17:15)

Dík moc za stránky . Moc se mi hodil .:)

Re: OPRAVA

(KIKČA, 30. 5. 2014 17:17)

Ahoj ! iiiiii a Všichni chybí ti tam i nebo jsi měla na mysli Aloise Jiráska ?