Jdi na obsah Jdi na menu
 


Václavice a Dobenín

 Osadě Václavice dominuje gotický kostel sv. Václava na návrší zvaném Dobenín. Místo se stalo v roce 1866 dějištěm bitvy u Náchoda.

Poblíže „Branky“, místa, kterým procházela cesta z Čech do Polska, stávala již od starodávna osada Dobenín. Připomíná se roku 1068, kdy se zde konal sněm, jež měl za cíl zvolit nového pražského biskupa, který by nahradil předešlého roku zemřelého biskupa Šebíře. Král Vratislav nechtěl jmenovat svého bratra Jaromíra (jak po něm žádali bratři Konrád a Ota). Obával se totiž, že by mohl získané moci využít spolu s ostatními bratry k útoku na jeho osobu. Vratislav nechal uspořádat sněm pod širým nebem, přímo ve vojenském ležení na Dobeníně, kde tou dobou pobývala většina významných zemských představitelů, a představil tu svého kandidáta: dvorského kaplana Lance. Jeho návrh se však setkal se silným odporem. Vratislav se nakonec vrátil do Prahy a nezbývalo mu nic jiného, než jmenovat za biskupa Jaromíra.

 Roku 1259 je na Dobeníně uváděna fara, kostel se prvně připomíná roku 1359, postaven byl však již někdy ve 13. století.

V roce 1424 se v lesích v okolí skrývala vojska Jana Městeckého z Opočna, Petra z Červené Hory a Artuše z Černčic. Číhali tu na Jana Žižku, jenž se vracel z bojů na Moravě. K vojenskému střetnutí došlo 3. ledna onoho roku. Husité však zvítězili a osadu Dobenín vyplenili a zničili. Osada již nebyla obnovena.  Až později vznikla osada Václavice, nesoucí jméno po sv. Václavovi, patronovi kostela. Václavice se prvně připomínají roku 1786.

Vojenský význam místa byl využit ještě několikrát:  Pruská vojska zde tábořila roku 1756 a 1778. Ve století následujícím, konkrétně dne 27. června roku 1866, se stalo Dobenínské návrší svědkem krvavé bitvy u Náchoda, první ze série bitev vedoucí až k tragickému vyústění na Chlumu u Hradce Králové.

Síly byly poměrně vyrovnané. Rakouská strana měla 27 150 mužů a 88 děl, Pruské vojsko tvořilo 28 400 mužů a 90 děl. Po bitvě zůstalo šest a půl tisíce mrtvých, raněných a zajatých vojáků, z toho pouze tisíc na straně Pruské, zbytek na straně Rakouské.

Za bitvy byl kostel poškozen. Ve zdech kostela lze prý ještě dnes nalézt zaseklé náboje. Hřbitov se pak stal místem posledního odpočinku padlých. Prvního června roku 1868 tu byl odhalen monumentální mramorový obelisk, věnovaný rakouskému VI. armádnímu sboru. Zbudovat jej nechal důstojnický sbor rakouského 4. pěšího pluku. Roku 1907 pak přibyl pomník s moravskou orlicí na počest praporu polních myslivců č. 25.

Zásadní obnovou prošel kostel v roce 1925. Nechal ji provést Josef Bartoň z Dobenína.

Dnešní podoba kostela je dána především přestavbou ve 14. století, která prakticky smazala původní románskou podobu kostela. Ranně gotický kostel je jednolodní, obdelníkového půdorysu. Presbytář je pravoúhlý, sklenutý křížovou klenbou. Vybavení kostela pochází především z období baroka. Oltář pochází z doby kolem roku 1700 a je darem od kněžny Anny Viktorie Piccolomini. V kostele visel Hellichův obraz sv. Václava z poloviny 19. století. Za Prusko-Rakouské války byl obraz značně poškozen (měl prý 140 průstřelů), byla proto zhotovena jeho kopie.

Poblíž kostela stojí kamenná hranolová zvonice v renesančním slohu s jednoduchou stanovou střechou. Jsou v ní usazeny dva zvony. Jeden pochází z konce 15. století, druhý z konce století 16.

V kostele je umístěna rodinná hrobka Straků z Nedabylic. Pochován je zde Petr Straka z Nedabylic (+ 1646) a údajně též purkmistr Straka, jež nechal zbudovat rybník Rozkoš (jež později zmizel pod hladinou stejnojmenné přehradní nádrže). Podle pověsti však odmítl sedlákům vyplavená pole a po smrti s ním za trest oral čert.

Význam Václavic vzrostl při stavbě železniční trati z Chocně do Broumova, jež byla uvedena do provozu 25. července 1875. Následujícího roku byla zprovozněna spojka do Starkoče a místo se tak stalo důležitým dopravním uzlem. Ve stráni nad nádražím byla postavena výletní restaurace. Svému účelu už budova dávno neslouží a nachází se v havarijním stavu.

Dnes stojí ve Václavicích 24 domů a žije tu okolo 70 obyvatel.

PRAKTICKÉ INDORMACE:

Turistické možnosti

Rozcestník turistických tras se nachází poblíž kostela:

žlutá

přes Václavice prochází také naučná stezka Po stopách války 1866.

Doprava

Železniční stanice Václavice se nachází na trati 026 Týniště nad Orlicí – Náchod – Broumov a 033 Starkoč – Václavice. Staví zde všechny vlaky. Ve Starkoči je možný přestup na spěšné vlaky či rychlíky do Hradce Králové (a Prahy).

Autobusy do Václavic nejezdí, nejbližší zastávky jsou v Provodově – Šonově či ve Vysokově.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář