Jdi na obsah Jdi na menu
 


Okrzeszyn

 Vesnice Okrzeszyn (dříve též Albinów, česky Okřešín, německy Albendorf) se nachází poblíž českých Petříkovic.v údolí potoka zvaného Szkło (který se poté na našem území vlévá do Petříkovického potokav tzc. Okzeszynském výběžku.

Jedná se o poměrně starou obec, založenou pravděpodobně Čechy někdy v 11. století. Obec se ve 13. století dostala pod správu kláštera cisterciáků v Křešové. V jejich vlastnictví zůstal Okrzeszyn až do reformy církevního majetku v roce 1810. Obyvatelé se původně živili především zemědělstvím, od 17. století pak také tkalcovství a kamenictví, ve století 19. pak byl otevřen černouhelný důl.

Roku 1889 byla zprovozněna železniční trať z Kamennieg Góry, která tu měla koncovou stanici. Trať měřila 21 km a jejímu otevření 2. října onoho roku předcházely 2 roky intenzivní výstavby. K uvažované pokračování do Čech (nádraží v Petříkovicích je vzdáleno pouhých 2,5 km) nakonec nikdy nedošlo. Pro nákladní dopravu trať fungovala do roku 1959, osobní dopravě přestala sloužit ještě o 5 let dříve. Koleje však definitivně zmizely až v 70. letech. Dnes na železnici upomíná opuštěná nádražní budova z neomítnutých cihel stojící v loukách za obcí.

Okolní kopce však byly bohaté nejen na uhlé, ale také na uran. Od roku 1947 byl v okolí obce prováděn výzkum zaměřený na ložiska uranových rud, později se započalo i se stavbou dolu, jenž však nakonec nebyl uveden do provozu.

Dnes má Okrzeszyn okolo 280 obyvatel.

památky:

kostel Panny Marie - jednolodní, z roku 1724, věž z roku 1856

smírčí kříž (krzyz pokutny) - z roku 1715 či 1719, stojí v jižní části obce. Kříž je 121 cm vysoký, a 84 cm široký. Tloušťka je 32 cm.

hřbitovní kostel sv. Michala - barokně-renesanční kostel stojí na jižním okraji obce při cestě k hraničnímu přechodu. Postaven byl v letech 1580 - 1585, současnou podobu získal po úpravách roku 1736 a z 19. století.

Soušasné i dobové fotografie Okzeszyna lze nalézt na: http://dolny-slask.org.pl/504536,Okrzeszyn.html