Jdi na obsah Jdi na menu
 


Po průtoku Českou Metují se řeka Metuje na několik kilometrů zařezává do hlubokého, příkrého údolí. Zhruba v polovině tohoto romantického úseku nalezneme vesničku Maršov. Maršov byl založen Benediktiny někdy v polovině 13 století, první písemná zmínka je ale o hodně starší, pochází z roku 1395.

chalupa_marsov.jpg

Původně se Maršov rozkládal pouze na levém břehu Metuje. Postupně se rozrostl i na břeh pravý. Na pravém břehu také stojí budova bývalé školy. Stavba byla zahájena v roce 1891 (jak nás informuje základní kámen), a roku následujícího bylo hotovo. Vyučování však probíhalo v Maršově již od roku 1878.

 

Až do roku 1849 byla ves součástí polického klášterního panství. V roce 1891 se stal Maršov samostatnou obcí. Tento statut mu zůstal do roku 1960. Tehdy došlo ke sloučení Maršova, Petrovic a Petroviček do nové obce Velké Petrovice.

Většina chalup dnes slouží k rekreačním účelům, stálých obyvatel je tu okolo dvacítky.

 V Maršově se roku 1833 narodil akademický malíř František Müller (a také strýc Antonína Krtičky – Polického, velkého propagátora kraje a sběratele lidových pověstí).

Rozcestník turistických tras se nachází v centru obce před budovou bývalé školy. Můžeme se vydat:

a) po žluté značce do Žďáru nad Metují (2 km) a dále do Police nad Metují (4 km)

b )po zelené značce romantickým Maršovským údolím k autobusové zastávce ve Velkých Petrovicích (3 km) a dále buď k polickému nádraží (4 km), nebo do centra Police nad Metují

c) po žluté značce do Horního Dřevíče (2 km) a dále třeba na bájný vrch Turov (5 km)

d) po zelené značce k rozcestí U Vysokého kamene (3,5) a dále k osadě Skály (Bischofstein) (8,5 km)

e) příjemná je také procházka proti proudu řeky do České Metuje (neznačeno, poblíž rozcestí po lávce k dvěma krajním chalupám a odtud proti proudu řeky)

f) pěkné výhledy nabízí cesta okolo křížku do Velkých Petrovic – vydáme se společně  se žlutou a zelenou značkou směr Horní Dřevíč (resp Skály). Zhruba po kilometru odbočuje vlevo pěkná asfaltka. Ta nás povede takřka po vrcholu náhorní plošiny v nadmořské výšce přes 500 metrů a nabídne nám pěkné výhledy na obě strany.

možnosti občerstvení: v sezóně

dopravní spojení: Maršov není obsloužen hromadnou dopravou, nejblíže je železniční zastávka Žďár nad Metují na trati č. 026 (1,5 km po žluté značce), či autobusová zastávka ještě o pár set metrů dále  (linka Police nad Metují –Česká Metuje - Teplice nad Metují)

 

pohled_na_marsov.jpg

 

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář