Jdi na obsah Jdi na menu
 


Spalona

 V srdci Bystřických hor (Góry Bystrzyckie) se nachází osada Spalona (starý německý název byl Brandt). Název dal místu pravděpodobně rozsáhlý požár, který vypukl v roce 1473, a jež decimoval zdejší lesy po dobu 6 týdnů. V 16. a 17. století pak v těchto místech fungovala sklárna. Další impuls k rozvoji osady přinesla roku 1864 stavba nové silnice vedoucí do Mostowic. Při ní byl zřízen hostinec. V roce 1938 pak byla vybudována silnice, zvaná též jako "Autostrada Sudecka," vedena přes hraniční oblasti Sudet a budovaná nejen z turistických, ale především ze strategických důvodů. Podél silnice dokonce vyrostlo několik zamaskovaných bunkrů. Tou dobou již ve Spaloně žilo okolo 150 obyvatel. Po roce 1945 byla osada téměř vylidněna.

 


Příjezd:
Dnes je Spalona důležitým turistickým východiskem do oblasti Bystřických hor. Zázemí tu turistům poskytuje chata Jagodna, pocházející z roku 1895. Okolí nabízí široké možnosti vyžití po celý rok. Z rozcestí poblíž chaty vychází celá řada značených turistických tras (zmiňme např. modrou na nejvyšší horu Bystřických hor Jagodnu (977 m n.m.) či zelenou k ruinám pevnosti Fort Wilhelma)., v zimě si pak můžeme vybrat z několika strojově upravených okruhů pro běžkaře. Zájemce o sjezdové lyžování pak čeká vlek s asi 300 m dlouhou sjezdovkou.

 

autem: přes Spalonu prochází hlavní silnice číslo 389, z níž zde odbočuje silnice do Bystrzyce Klodzke. Nejbližší hraniční přechod pro automobily je v Orlickém Záhoří (cca 5 km)

Přímo v osadě Spalona autobusová zastávka není, nejbližší je v osadě Mloty (cca 4 km po zelené značce, zastávka Mloty, LEŚNICZÓWKA - spojení do Bystrzyce Klodzke, sporadicky do Lasówky, spojení lze vyhledat na www.e-podroznik.pl) autobusem: autobusem do Orlického Záhoří, poté po silnici na hraniční přechod do Mostowic. Z křižovatky za přechodem pak vede žlutá značka přímo do osady Spalona (případě můžeme jít celou cestu po silnici, provoz je zde velmi slabý). O letních víkendech lze dojet cyklobusem z Náchoda přímo do Mostowic.

 

Občerstvení:

chata Jagodna

kiosek nedaleko horní stanice vleku (v zimním období)

smažírna pstruhů v Spaloně Dolne (při zelené značce směr Mloty).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář