Jdi na obsah Jdi na menu
 


Turov

 Legendu o Svatováclavském vojsku spícím v nitru posvátné hory Blaník a čekajícím na časy kdy bude zemi nejhůř, aby poté mohli zakročit, jistě není třeba blíže  představovat. Legendy o spícím vojsku se však nevztahují jenom k Blaníku, dalo by se říci, že každá oblast Česka má svůj „Blaník“. „Blaníkem Jiráskova kraje“ je 603 metrů vysoká hora Turov. Jedná se o stolovou horu s rozsáhlým plochým temenem a se složitou geologickou stavbou. Níže položené vrstvy tvoří pískovce a slepence staroprvohorního stáří (perm), v nadloží jsou pak horniny utvářené v období křídy (= druhohory). Na svazích kopce hojně vystupují drobné skalní útvary. Nejvýraznějším je skála zvaná Krakonošova kazatelna na východním svahu (ve střední části svahu pod silnicí), částečně odkrytá v důsledku těžby kamene.

Název kopce prý pochází od divokých turů, jejichž stáda se proháněla ve zdejších lesích.

Na vrcholu Turova stojí Jiráskova chata. Původní výletní cíl byl za minulého režimu přebudován v rekreační zařízení s několika sportovišti a lyžařským vlekem, původní budova chaty pak byla doplněna nevzhlednou a předimenzovanou přístavbou.

Zmínky o Turovu nalezneme v řadě děl Aloise Jiráska, mimo jiné v Panu Johanesovi či v románové kronice U Nás. Ve Skalácích posílala babička Lidušku na Turov natrhat léčivý plicník, na svah Turova pak umístil stavení báby kořenářky.

V hoře se prý ukrývají poklady, hlídané skřítky a otevírající se jen na Velký pátek. Onoho dne (a pak také na svátek svatého Václava) se také vydává na projížďku Svatováclavské vojsko. V lesích se pak ozývá dusot koňských kopyt a řinčení zbraní.

Z různých míst Turova se naskýtají výhledy daleko do kraje.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vlastenci Česka

(Václav Halat , 15. 2. 2023 16:48)

Cítěme předky Naše, moudrost, lásku, českým jazykem obratně se bránili.
Vzpomeňte na ně, dnes je ten čas. Nezapomeňte.