Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zámeček Pádolí

 

Uprostřed hlubokých lesů se pod hřebenem vrcholů Lubný (956 m n.m) a Pláň (873 m n.m.) rozkládá na křižovatce lesních cest hájovna a proti ní stavba, obecně označovaná jako "zámeček".

Zámeček vyrostl na okraji osady, jejíž český název se, jak už je v pohraničí obvyklé, velmi často měnil.  V pramenech bývala zpravidla označována jako Podolí, jindy však jako Pádolí. Německý název osady, obývané až do konce 2. světové války převážně německy hovořícím obyvatelstvem, zněl Padol.

Seznam míst v Království českém vydaný v roce 1872 (a zaznamenávající data ze sčítání lidu 1869) uvádí v Pádolí 31 domů s celkem 192 obyvateli (98 mužského pohlaví, 94 ženského pohlaví).

Chytilův místopis pro změnu uvádí Podolí  a německou verzi názvu obce Padol coby osadu o 37 domech a 128 obyvatelích (z nichž byli všichni německé národnosti) ; fara, četnická stanice, pošta, telegraf a zdravotní obvod v Kačerově, nejbližší železniční stanice v Solnici (12 km) a soudní okres Rokytnice v Orlických horách.

 

Dnes se dospělo do jisté dvojakosti, kdy je osada nazývána Podolí a somatný zameček pak Pádolí.

Těžko říci, který název je vhodnější. Co však můžeme říci s jistotou je to, že osada vznikla na solnickém panství, i to že prokazatelně existovala již roku 1628.

Solnické panství v té době vlastnili bratři Karel a Bedřich a bratranci Jan a Benjamin, kteří jej měli rozděleno na čtyři díly. Zmiňovaného roku jim však byl majetek pro jejich účast na stavovském povstání zabaven. Mezi příslušenstvem třetího dílu panství je uváděno i Podolí.

Na počátku 19. století se stalo Pádolí jedním z center správy lesů solnického panství (vlastněného v té době náboženským fondem).

Historie samotného "zámečku" je však mnohem mladší. V sousedství myslivny jej dal roku 1905 zbudovat Vilém Königswater(tehdejší majitel Solnického panství) coby loveckou vilu. Tehdy však zámeček nestál uprostřed lesa, ale na jeho okraji, zatímco se na jih a východ od něj rozkládala malá políčka a roztroušená zástavba osady.

zámeček Pádolí

Později přešel zámeček spolu s celým panstvím do rukou ing. Františka Janečka, konstruktéra a zakladatele firmy JAWA (23.1:1878 - 4.6.1941), rodáka z podorlického Kláštera nad Dědinou. Po znárodnění sloužil objekt jako ubytovna lesních dělníků.

Po sametové revoluci byl objekt navrácen původním majitelům a po úpravách slouží jako penzion a sezónní restaurace.

 

Zámeček je patrový, na obdélém půdorysu s rizality na východní a západní straně. Na zděné přízemí navazuje patro s dřevem obloženou fasádou, ukončené sedlovou střechou se zdobnými podpěrami. Na západní stráně budovy je v patře pavlač s vyřezávným zábradlím a výhledem do údolí Bělé.

Nejhonosnější místností je bezesporu jídelna s kazetovým stropem a kachlovými kamny. Kamna jsou bohatě zdobená řadou reliéfů, mimo jiné jízdními a pěšími  zbrojnoši či mušlemi.

Okna jídelny zdobí vitráže s erby Koenigsvarterů a Wertheimerů von Wertheimstein.

 

Ze samotné osady se kromě zámečku a protilehlé hájovny dochovalo ještě 6 stavení (a 7. budova se staví) převážně v jižní části původní vesnice. Řada stavení však zmizela takřka beze stopy. Na dřívější osídlení upomíná také kamenná výklenková kaplička (její vrchní část se rozpadá) a kamenný kříž.

Pádolí - výklednková kaplička

 

Turistické možnosti:

a) Pěší značené turistické trasy:

rozcestník u zámečku Pádolí

žlutá : Zálesí (samota) (2,5 km) - Nad Sv. Matoušem (rozc)(4 km)  a dále např po červené ke kostelu sv. Matouše (4,5 km) a dále do Deštného v Orlických horách

zelená: Luisino údolí (3 km) - Pod Velkou Deštnou (3,5 km) - Velká Deštná (5 km)

žlutá: Podolí (osada)(1,5 km) - Pramen Kněžny (2,5 km) - Zdobnická Seč (Šajtava)(5 km) - Pod Čertovým dolem (5,5 km) - Zdobnice (konečná autobusu)(6,5 km) - Zdobnice, kostel (7 km) - Pěticestí (hřeben Orlických hor, 1005 m n.m.)(12 km) - Zakletý (13 km) - Říčky v Orlických horách (kostel)(16 km)

zelená: Podolí (osada) 1,5 km - Polanka (3 km) - Benátky (bývalá osada)(8,5 km) - Lukavice (12 km) - Nad Lukavicí (14 km) - Solnice, náměstí (17 km)

Cyklotrasy: kolem zámečku Pádolí prochází cyklotrasa číslo 4309 z rozcestí v údolí Bělé (z křižovatky silnice II/321 ze Solnice do Deštného a silnice do Uhřínova, známé také jako "U tří lotrů") k zámečku Pádolí (3,5 km) a Dále přes Luisino Údolí (6 km) do sedla Pod Jelenkou na hřebeni Orlických hor (9,5 km, zde navazuje hřebenová cyklotrasa)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář