Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hvězda (Broumovské stěny)

20. 10. 2013

 Nejznámějším a nejnavštěvovanějším místem broumovských stěn je 674 metrů vysoká Hvězda. Kdysi se místo nazývalo Polickou horou. Na vrcholu býval dřevěný kříž, stojící tu, kam až lidská paměť sahá (vztyčit jej prý nechal opat Tomáš v roce 1670).

 

hvezda-kaple.jpg

V letech 1732-1733 jej nahradila kamenná kaplička v barokním slohu. Její stavbu zadal tehdejší broumovský opat Otmar Zinke věhlasnému architektu Kiliánu Ignáci Dientzenhoferovi (on a jeho otec jsou autory projektů většiny kostelů Broumovska). Kaple byla zbudována na ne právě obvyklém půdorysu pěticípé hvězdy (uvnitř je však půdorys kruhový) a náklady na její stavbu se vyšplhaly na 1800 zl.  Slavnostní vysvěcení se konalo 5. srpna roku 1733 a na památku se každoročně tohoto dne pořádala pouť. Za vlády Josefa II. byla kaple, tak jako mnoho jiných kaplí a kostelů, z rozkazu císařských úřadů zrušena. Byla prodána. Novému vlastníku měla posloužit jen jako stavební kámen. Nakonec však zůstala ponechána svému osudu a bez většího zájmu po desetiletí chátrala. Až roku 1855 pak byla kaple opětovně obnovena a slavnostně vysvěcena. Zasloužil se o to Broumovský opat Jan Rotter. Traduje se, že Hvězdu ještě coby student navštívil s několika kamarády. Tehdy prý slíbil, že až se stane broumovským opatem, pak nechá kapli opravit a ještě vedle ní zbuduje hostinec. Kupodivu se po letech skutečně opatem stal a nezbylo mu, než svůj slib vyplnit.  Do kaple pořízeno nové vnitřní vybavení: oltář je dílem Josefa Pejskara, soška Panny Marie zhotovil za 16. tolarů  Jakob Filip z Kupferbergu v Pruském Slezsku. Vysvěcena byla kaple příznačně opět 5. srpna.  Kaple, krytá kopulovitou střechou s lucernou a vrcholovou hvězdou, stojí na skále a je přístupná po klenutém kamenném mostě (budovaného stejně jako kaple jak jinak než z místního pískovce). Za kaplí pak nalezneme kamenný ochoz, ze kterého se návštěvníkům (není-li právě mlha, co by se dala krájet) naskýtá výhled na celou Broumovskou kotlinu, lemovanou na horizontu horskými hřebeny (Javoří hory, Góry Sowie, Góry Walbrzyskie). S orientací ve výhledu nám pomáhá kovová panoramatická tabule.

hvezda-vstup.jpg

Již jsme si řekli, že součástí opatova slibu byla i výstavba hostince. I tuto část závazku J. N. Rotter dodržel. Návštěvníky Hvězdy tak vítá na horní hraně mohutné pískovcové stěny dřevěná chata ve švýcarském slohu. V době vzniku byla nejen hostincem, ale též sídlem hajného, starajícího se o hvězdecké polesí. Budova byla posvěcena spolu s rekonstruovanou kaplí, tedy o pouti 5. srpna 1855.

 

Dřevěná stavba stojí na mohutné kamenné podezdívce a přichází se do ní po širokém schodišti. Zaujme především působivý stylový interiér, ve kterém dominuje dřevo, s pečlivou řezbářskou výzdobou, lákavé je i posezení na terase na okraji skalního srázu, odkud máme celé Broumovsko jako na dlani.

 

Internetové stránky chaty a restaurace na Hvězdě: http://www.chatahvezda-novakovi.cz/

 

Přes Hvězdu vedla jedna z cest spojujících Broumov s vnitrozemím. Ostatně i spisovatel Alois Jirásek vzpomíná, jak se za svých studentských let na Broumovském gymnáziu navracel o vánocích pěšky do rodného Hronova a jak ve sněhové vánici zabloudil ve skalách pod Hvězdou. A o Hvězdě hovoří i legenda o prvních osadnících Broumovska. Těm se po klopotném výstupu na hřeben Broumovských stěn náhle otevřela úchvatná podívaná: spatřili malebnou kotlinu, tvořenou kromě lesů klidnou hladinou vodní plochy, na ní labuť a nad tím vším na nebi večernici. Padli na kolena a zvolali: Zde zůstaňme!

p1040434.jpg

 

Turistické možnosti:

červená Kaple Panny Marie (0, 5 km) - Amerika (1,5 km) - Křinice (4 km) - Broumov (7 km)
červená  Nad Kovářovou roklí (0,5 km) - U Supího Hnízda (1 km) - Nad Roklí (2 km) - Nad Hájkovou roklí (3, 5 km) - U Ovčína (4 km) - Slavenské hřiby, odb (4,5 km) -  Nad Slavným (5 km) - .... - Machov (13 km)
červená Nad Kovářovou roklí (0,5 km) - Kovářova rokle, horní rozc, (1 km) - Kovářova rokle, dolní rozc. (2 km) - Hlavňov (3 km) - Klůček (3,5 km) - Police nad Metují (5,5 km) - ..... Náchod - Peklo
zelená Hvězda, parkoviště (0,2 km) - Kovářova rokle, horní rozc (1 km) - U Supího hnízda (1,5 km) 
červená Hlavňov (střed obce) (1,5 km) - Pěkov (4,5 km) - Ostaš, osada (5 km) - Údolí Klučanky (6,5 km) - Dědov (8,5 km) - Skály, zámeček (13 km) - .... - Malé Svatoňovice
zelená Pod Strážnou horou (2,5 km) - Honské sedlo (3 km) - Bohdašín (7 km) - Nový Dvůr (9 km) - dále po červené do Teplic nad Metují či Meziměstí
modrá Strážná hora, odb. k vyhlídce (1,5 km) - Honský špičák (3 km) - Honské sedlo (4 km) - Březová, železniční zastávka (6,5 km) - Vernéřovice (8,5 km) - dále po červené do Meziměstí

 

Doprava, dopravní spojení:

Autem: Cca 200 metrů pod chatou se nachází kapacitní parkoviště (přístupová silnice vede z Hlavňova)

vlakem, autobusem:

Přes léto jezdí o sobotách a nedělích autobus až na parkoviště pod chatou Hvězda (linka Police nad Metují (naváznost na autobusy z Náchoda a Broumova) - Bukovice - Hlavňov - chata Hvězda - Suchý Důl - Slavný - Suchý Důl - Police nad Metují).

V ostatních obdobích nejbližší zastávky v Hlavňově (2 km), Pěkov, Hony (3 km, autobusy Náchod - Police nad Metují - Broumov; o víkendech cca každou hodinu), Křinicích (cca 2 km)

Vlakem nejlépe do Březové u Broumova odkud vede cesta převážně lesem (a) přes Pasa a Honský Špičák (b) přes Jetřichov, kapli sv. Huberta a Ameriku

Dalšími možnými východisky nádraží v Broumově (7 km až na úsek městem po červené turistické značce) a Žďáru nad Metují (6,5 km přes Hlavňov a Bukovici).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář