Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple Panny Marie pod Hvězdou

10. 7. 2014

 Když se řeknou Broumovské stěny, mnoha lidem se jako první vybaví kaple Panny Marie Sněžné na Hvězdě. Nedaleko se však nachází ještě další zajímavé církevní stavby. Jednou z nich je barokní kaplička, zasvěcená taktéž Panně Marii Sněžné, a stojící v lese na začátku stoupání cesty z Broumova.

kaple Panny Marie Sněžné pod Hvězdou

Kaple je architektonicky vcelku prostou stavbou. Postavena je na kruhovém půdorysu a zakončena střechou s věžičkou. Roku 1709 ji dal postavit broumovským radním Ignaz Zinke. Obnovena byla roku 1802, další větší oprava proběhla v roce 1997.

Zvláštní kouzlo má místo zejména na podzim, kdy pokryje skalnaté svahy i kamenná schodiště v okolí kaple červenožlutý koberec spadaného listí.

 

 

Turistické možnosti:

a) pěší turistické trasy

červená: Amerika (0,5 km) - Křinice (3,5 km) - Broumov (6,5 km)

Naučná stezka Proč chodit daleko (v terénu neznačeno): Amerika (0,5 km) - Jalovčinec (4,5 km) - Křinice, křižovatka (5,5 km) - Křinice (8,5 km)

červená (Jiráskova cesta): Hvězda, kaple (1 km) - Nad Kovářovou roklí (1,5 km) - Kovářova rokle, horní rozc, (2 km) - Kovářova rokle, dolní rozc. (3 km) - Hlavňov (4 km) - Klůček (4,5 km) - Police nad Metují (6,5 km) - ..... Náchod - Peklo

Naučná stezka Proč chodit daleko (v terénu neznačeno): Kaple sv. Huberta (2 km) - Křinice (4,5 km)

 

Doprava, dopravní spojení:

nejbližší autobusová zastávka Křinice, konečná (1 km); případně Police nad Metují, Hlavňov, chata Hvězda (pouze sezónní víkendové spoje; 1 km s převýšením 150 m)

nejbližší železniční stanice, zastávka: Broumov či Březová u Broumova (6,5 km)

parkování: na hřebeni Broumovských stěn pod chatou Hvězda, případně na horním konci Křinic u restaurace Amerika