Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kozí Hřbety

8. 7. 2014

 Pekelské údolí ztratilo mnoho ze své původní divokosti. Již si není třeba klestit pracně cestu podél břehu, jak tomu bylo v počátcích turistiky. Na počátku 20. století byly především zásluhou Bartoňů z Dobenína nákladně zbudovány pohodlné chodníky, nedlouho poté se k Pekelskému mlýnu prodrala i silnice (zajišťující přístup k pevnostní linii okolo Dobrošova z vnitrozemí). Dnes již máme široké cyklostezky, těšící se velkému zájmu cyklistů, jak podél Metuje, tak i podél Olešenky a v Pekle parkoviště, praskající o víkendech ve švech.


Onu romantickou divokost si však částečně uchovaly skalnaté Kozí hřbety, tyčící se vysoko nad údolím Olešenky. I tudy nás provede jedna z těch prvorepublikových cest, zbudovaných tak, že se bez větších zásahů zachovaly dodnes. Snad právě se stavbou cesty souvisí nápis na jedné ze skal:  

KOZÍ HŘBETY

JOS. BARTOŇ

z DOBENÍNA

1925

Nad námi vystupují několikametrové skalní výchozy, svah pod cestou je pro změnu pokrytý suťovisky a kamennými moři.

 

Na jednom ze skalních bloků je vyobrazena koruna, nápis Louisenplatz a letopočet 1896.


Jediná zmínka o kameni, která se ke mně donesla, hovoří o spojitosti s rodem Schaumburg-Lippe. Z toho by se dalo usuzovat na jméno Luisy dánské, dánské princezny a nejstarší dcery Fredericha VIII. Dánského. Ta se 5. května inkriminovaného roku (ve věku 21 let) provdala za držitele náchodského panství Friedricha (Fridricha Viléma) zu Schaumburg-Lippe. Svatba samotná však proběhla v daleké Kodani. Manželství, ze kterého vzešly tři děti, však nebylo šťastné a trvalo ani ne deset let. Louisa totiž po několika týdnech churavění umírá 4. dubna 1906 na zámku v nedalekých Ratibořicích, údajně na zánět blan – meningitidu (kolovaly drby, že onemocněla poté, co se pokusila utopit v zámeckém jezírku). Fridrich se později ještě jednou oženil. Po 2. světové válce byl v roce 1945 coby němec odsunut (a ještě téhož roku měl zemřít v Kladsku).


Při modře značené trase směřující z Kozích hřbetů k Borové pak stráží rozcestí lesních cest (přímo pěticestí) kámen, umístěný jak nápis hlásá: K 10leté samostatnosti Josef Bartoň z Dobenína. Pro ty, co by snad nevěděli, o čem je řeč, jsou na pravé straně kamene vytesány letopočty 1918 a 1928.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

turistické možnosti:

a) pěší turistické trasy

modrá Pod Kašparkou (2,5 km) - Borová (4 km) - U Jedle (5,5 km) - Dlouhé (6,5 km) - dále po červené Olešnice v Orlických horách

modrá Pod Dubovicí (1,5 km) –  Dobrošov (5 km) -  Dobrošov, Jiráskova chata (6 km) – Amerika (6,5 km) – Běloves, lyžařský vlek (9 km) – Náchod u pivovaru (10 km) – Náchod, žel.st. (10,5 km)


cesta není vhodná pro jízdní kola.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


doprava, dopravní spojení:


nejbližší autobusová zastávka se nachází u Bartoňovy útulny v Pekle (sezónní víkendové spoje z Nového Města nad Metují; 3,5 km); v ostatních případech lze využít autobusových zastávek na Dobrošově, v České Čermné a v Borové (vzdáleny cca 4,5 km; autobusová linka Náchod - Česká Čermná - Nový Hrádek, náměstí (zde návaznosti směr Nové Město nad Metují, Dobruška, Olešnice v Orlických horách))

nejbližší železniční stanice: Náchod (8 km), Nové Město nad Metují (9,5 km)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

mapa:

 

Mapa

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář