Jdi na obsah Jdi na menu
 


Plasnice

Horská ves Plasnice se nachází v nadmořské výšce 690 m n.m na dohled od výrazného vrcholu Špičáku (nejvyššího bodu Podorlické pahorkatiny. V zimě při cestě do hor od Dobrušky mnohdy právě u Plasnice přichází ta pravá zima. Roztroušená zástavba horských chalup  se nachází na hranici CHKO Orlické hory při pramenech potoka Hluky (levostranný přítok Zlatého potoka - Dědiny u Kounova).

Před druhou světovou válkou žilo v Plasnici okolo 300 obyvatel převážně německé národnosti. Dnes je Plasnice součástí Deštného v Orlických horách.

V centru obce se nachází zděná kaple Svaté Rodiny. Zbudována byla v roce 1873 z iniciativy místních obyvatel. Původní dřevěnou předsíň později nahradila zděná, jinak se původní architektonická dispozice téměř nezměnila. Obraz křížové cesty (malba na skle od lidového malíře Wolfa z Rovného) byl přenesen do muzea v Deštném. Chybělo málo a kapli mohl nahradit horský kostelík - plány vznikly v roce 1913, stavbu však zhatily následné válečné události. V kapli je zavěšen zvon, zasvěcený sv. Janu Křtiteli. Zajímavé je, že zvon je starší než kaple, pořízen byl roku 1863 (o 10 let dříve) a dočasně umístěn na provizorní zvonici.

Kromě kaple se ve vsi a jejím okolí nachází několik kamenných křížů.

 

Turistické možnosti: 

a) pěší turistické trasy

žlutá: Sedloňov - Nad Ruským údolím - Polomský kopec - Vrchmezí

žlutá: Pod Špičákem - Kout - Deštné, Dříš,chata Panorama - Deštné v Orlických horách

b) cyklotrasy

4243 Úhor (1 km) - návaznost na cylotrasu č 22 směr Sedloňov-Olešnice v Orlických horách resp Deštné v Orlických horách-Šerlich

4243 chata Radost (1 km) - Šediviny, kostel (2km) - Prázova bouda (3,5 km) - Lomy (7 km) - Osečnice (9 km) - Skuhrov nad Bělou (13 km)

c) trasy pro běžkaře

Do udržovaných stop lze nastoupit v Ošerově. Ti, co upravenou stopu nepotřebují, se na běžkách mohou vydat po loukách směrem k osadě Gründl či na Šediviny.

d) další možnosti 

Po silnici do Šedivin (dolní část) či přes Končiny do Dobřan.

Dopravní spojení:

Autobusová zastávka Deštné v Orl.h.,Plasnice (autobusy Dobruška-Deštné; Praha-Hradec Králové-Deštné)