Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polomský kopec

 A když se touláte po Polomském vrchu a sednete si do mateřídoušky, půl dne vydržíte se dívat, jak se mění obraz Olešnice s pozadím modrých hor, když se honí po obloze mraky a lehké jejich stíny mihají se po sluncem ozářených dalekých prostorách před vámi!

Z Článku o Olešnici v Orlických horách v prvorepublikovém tisku

 

Polomský kopec (též Polomský vrch)(1 051 m n.m.) je nepříliš výrazným vrcholem v severozápadní části Orlických hor. Severním směřrem se nachází víceméně rovinaté a podmáčené území, které je největším zarovnaným povrchem v Orlických horách (v něm prameniště Bělé).

V napjatých třicátých letech, kdy již nebyli hosté z Čech vítání v chatě na Vrchmezí tak vřele jako dříve, si zbudovali čeští turisté náhradu v podobě jednoduché dřevěné rozhledničky na Polomském kopci. Pojmenovali jí vyhlídkou dr. Valiny (na počest Karla Valiny, který řídil stavbu silnic v Orlických horách). Rozhlednička zanikla nejspíše v průběhu druhé světové války.

Před několika lety vznikl těžbou dřeva široký průsek, díky němuž se nám dnes z Polomského kopce naskýtá výhled k Olešnici v Orlických horách a na Náchodsko.

Turistické možnosti

a) pěší

červená: (Jiráskova horská cesta): Prameniště Bělé (odb.)(0,3 km) - Vrchmezí (1 km) – Ostružník (1,5 km) – Horní Olešnice (5,5 km) – Olešnice v Orlických horách, nám (6 km) – Rzy, u Zelinkova mlýna (9,5 km) – Dlouhé (10,5 km) – Nový Hrádek (13 km) – Peklo, Bartoňova útulna (18 km) – Nové Město nad Metují (24 km)

červená (Jiráskova horská cesta) Polomské sedlo (0,5 km) – Bukačka (2,5 km) – Šerlich, Masarykova chata (4 km) – Šerlich, sedlo (4,5) – Velká Deštná, srub HS (7,5 km) – Pod Jelenkou (9 km) –Kunštátská kaple (15,5 km) -  Anenský vrch (21,5 km) –  Hanička, parkoviště (25,5 km)

žlutá Nad Ruským údolím (2 km) – Polom, hájovna (3,5 km) – Sedloňov (5 km) – Plasnice (7,5 km) – Pod Špičákem (9 km) – chata Panorama (11,5 km) – Deštné v Orlických horách (12,5 km) –  Deštné, Zákoutí (14,5 km) – Šerlich, Masarykova chata (18 km) Bedřichovka (24 km)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář