Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pramen Kněžny

 Říčka Kněžná má pramen, jaký by jí mohl lecjaká mnohem významnější vodní tok závidět. Upravený, snadno přístupný a doplňěný o informační tabuli shrnující vše podstatné.

Kněžná pramení uprostřed lesa na západním svahu kopce Pláň v nadmořské výšce zhruba 800 metrů. Prameny tu jsou vlastně dva, svou vydatností víceméně rovnocenné a pramenící jen pár metrů od sebe z upravené kamenné zídky. Brzy se však spojují a jejich voda již spěšně chvátá dolů údolí.

Úpravnosti pramene vděčíme Správě CHKO Orlické hory, která v roce 2005 zadala úpravu ing.Martinu Brichovi.

O tom, jak získala říčká své jméno a hlavně proč má dlouhé á na konci se vedou dlouhé spory. Místní to často přičítají "Pražákům, co to v někde v kanceláří u stolu ani nedokázali pořádně opsat".

Na mapách II. vojenského mapování (1836 - 1852) nalezneme pojmenování Knězna B. (=Bach), na mapách III. vojenského mapování (1877) pak krátce Kněžna.

Ale zpět k řece (či říčce, potoku - jak chcete) Kněžné. Od svého pramene pokračuje takřka po celý svůj tok jihozápadním směrem. Od svého pramene teče poměrně příkrým spádem (místy tu vytváří i kaskády) k osadě Polanka (na 2 km poklesne o zhruba 200 výškových metrů). Za Polankou utváří hluboké zalesněné údolí. Teď je tu klid. Před válkou zde však stály hned tři osady (po směru toku Mezina, Benátky a Poříčí). To se již údolí začíná pomalu rozšiřovat a směřujeme k Lukavici (část údol je územní rezervou pro případnou přehradu Lukavice (69,5 ha). Kněžná protéká dolní částí Lukavice a již míří zástavbou Panské a Městské Habrové k největšímu městu na svém toku, k Rychnovu nad Kněžnou.

Za Rychnovem se konečně dostává do volné, rovinaté krajiny a tak volně meandruje až k Častolovicím, kde se poblíž zdejšího renesančního zámku vlévá do Bělé. Ta se po dalších zhruba dvou a půl kilometrech vlévá do Divoké Orlice.

Hydrologové změřili délku toku Kněžné na 24, 9 km. Odvodňuje povodí o rozloze 94,8 km2.

Turistické možnosti:

Okolo pramene prochází žlutě značená trasa  ( k pramenuje vyznačena cca 50 metrů dlouhá významová odbočka)