Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ruské údolí

 Řeka Olešenka, pramenící pod Vrchmezím, vytváří na svém horním toku hluboké, zalesněné údolí. Původně se údolí nazývalo Uhlířským (Kohlgraben). Pálilo se tu v milířích dřevěné uhlí, mimo jiné pro olešnický hamr.

Dnešní název Ruské údolí, upomíná na tragickou událost, ke které došlo na počátku roku 1920. Zima byla tehdy obzvlášť krutá. Do ztichlé Olešnice přinesli rozruch dva zkřehlí cizinci. U několika stavení klepali na dveře a ptali se jakousi obtížně srozumitelnou řečí na cestu. Místní jen posunkem naznačili směr a vrátili se honem do vyhřívaných příbytků. Brzy se na onu příhodu zapomnělo.

O pár dní později nalezli místní při cestě v lesnatém údolí mrtvého muže, dle oblečení pravděpodobně ruského vojáka, prchajícího z německého zajateckého tábora. Umrzl. Jeho strastiplná cesta skončila v Orlických horách. Pochován byl na olešnickém hřbitově. Místní Sokol nechal později zbudovat na místě tragédie pamětní kámen. Na pamětní desce čteme: Neznámé oběti světové války věnuje Sokol Olešnice.

 

turistické možnosti

a) pěší turistické trasy

u hájovny v dolní části údolí se nachází rozcestí V Milířích

modrá: Nad Ruským údolím (2,5 km) – Pod Sedloňovským vrchem (4 km) – Šerlišský mlýn (6,5 km) –Nad Národním domem (8,5 km) – Deštné, Zákoutí (10 km)  – Luisino Údolí (12 km) – Bedřichovka (20 km)

modrá: Horní Olešnice (1 km) – Olešnice v Orlických horách, náměstí (1,5 km)

Značená trasa stoupá po svazích údolí, samotným Ruským údolím prochází lesní asfaltka (cyklotrasa č 4326).