Jdi na obsah Jdi na menu
 


Klopotovské údolí

30. 3. 2014

 Krajina v okolí Nového Města nad Metují je protkána řadou romantických údolí. Jedním z nich je zalesněné Klopotovské údolí protékané Bohdašínským a Slavoňovským potokem.

Lesnatým údolíčkem nás provede žlutá turistická značka vedoucí z Nového Města nad Metují k dřevěnému kostelíku ve Slavoňově.

Hned na kraji Nového Města narazíme na malou ZOO se zástupci naší lesní zvěře: s divokými prasaty, jeleny a voliérou s ptactvem (koroptve, perličky, krocani).

Za ZOO již vstupujeme do klidného, do novoměstských fylitů hluboce zaříznutého lesnatého údolí. Převládají zde kulturní smrkové lesy, ale na prudších svazích se dochovaly i suťové lesy. V horní části údolí se nachází i plošně nevelké louky s výskytem řady druhů rostlin, například úpolínu či oměje pestrého. V Klopotovském údolí byl zjištěn výskyt zhruba 400 druhů cévnatých rostlin.

Projdeme okolo Čertovy šlápoty – zajímavého hladkého balvanu v korytě potoka, který má uprostřed prohlubeň, připomínající otisk čertova kopyta. Pekelník jí tu měl zanechat, když kamsi utíkal, a nedávaje řádně pozor na cestu spadl z vysoké skály přímo do potoka.

O něco dále nás uvítá kamením obložená Lesníkova studánka, upravená, jak prozrazuje letopočet na pamětním kameni, roku 1919.

Dále proti proudu dojdeme k Mertlově díře. Jedná se o dávné naleziště železné rudy. Přístup do štoly je uzavřen. Stříbrnou rudu prý v těchto místech nalezl snad v 15. (či dokonce 14. ) století jistý Merta z Blažkova. Před ostatními místo tajil, rudu doloval sám a sám ji i prodával. Dolování probíhalo s přestávkami až do třicetileté války, poté míst zpustlo. Roku 1783 se o znovuobnovení těžby pokusili Josef Frinta a František Kodytek. Pozvaní důlní znalci považovali rudu za kvalitní,  mimo to dle nich obsahovala i stříbro a zlato. Po započetí těžby se však naděje ukázaly plané. Náklady na těžbu byly vyšší než výnosy a po dvou letech bylo dolování ukončeno.

Mimo značené turistické trasy se nedaleko soutoku Bohdašínského potoka a bezejmenného potůčku od Spů tyčí Vaňkova skála s jeskyňkou, oblíbené tábořiště trampů.

 

Turistické možnosti

a) pěší turistické trasy

žlutá Slavoňov, kostel (2 km) – dále po modré Bohdašín (4,5 km) – Tis (6,5 km) - ... –  Sedloňov (14 km) – Šerlich, Masarykova chata (21,5 km)

žlutá Pod Výrovem (1,5 km) – Nové Město nad Metují, Husovo náměstí (2 km) – Nové Město nad Metují, Rychta (3 km)

místní okruh (zelená) Lázně Rezek (1,5 km) – Pavlátova louka (2 km) – Ve Studýnkách (2,5 km) – Nové Město nad Metují, koupaliště (3,5 km) – Nové Město nad Metují, hotel Metuj (5 km)

místní okruh (zelená) Pod Výrovem (1,5 km)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář