Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rokole

Poutní místo Rokole nalezneme v lese nedaleko říčky Olešenky, administrativně na katastru obce Bohdašín. Původ názvu se odvozuje od prastarého názvu pro Rokli.

 

V lesním tichu tu ze země odedávna prýštila studánka, která nevysychala ani za největšího sucha. Pro vodu si sem chodili lidé z širokého okolí.

 

Jednoho dne měl okolo procházet jistý lesník z Nového Hrádku. Náhle spatřil, jak do studánky padl slepý pták. Jaký však div, když po chvíli zcela zdravý radostně vzlétl a uletěl neznámo kam. Zbožný lesník považoval výjev za Boží znamení. Sám měl doma slepého synka, a tak přinesl vodu ze studánky s sebou domů. Synovy pečlivě omyl oči a i jeho rokolská voda uzdravila. Jako výraz díků pak dal lesník vystavět u studánky kapličku, do níž zavěsil obraz Panny Marie.

 

 

Další legenda (pravděpodobně novodobější), přičítá zázraku i zrod pramene. Kdysi dávno, kdy široké okolí pokrývaly nekonečné husté lesy, zabloudila v okolí Rokole malá dívenka. V nouzi nejvyšší se obrátila s prosbou o pomoc k Panně Marii. Ta se jí skutečně zjevila a dovedla děvčátko za ruku až na kraj lesa. Na místě zjevení vytryskl pramen a vznikla studánka, u které dali později místní lidé vystavět dřevěnou kapličku.

Zpráv o zázračně uzdravených lidech však bylo mnohem více.

 

Nejprve byl u pramene nejspíše jen zavěšený mariánský obrázek. Až později byla postavěna dřevěná kaple. Ta však postupně chátrala a roku 1859 byla nahrazena zděnou kapličkou, postavenou nákladem Antonína Hartmana s přispěním věřících z blízkého i širšího okolí.  O rok později byl do kaple zavěšen obraz Panny Marie s Ježíškem na klíně, známý také jako Panna Marie Rokolská. Vytvořil jej hradecký malíř Josef Božetěch Klemens.

Roku 1874 byla na stráni přes cestu zbudována křížová cesta zakončená Božím hrobem. Do kamenných sloupků byly usazeny na bílo natřené litinové reliéfy (jen svatozáře byly zlaté). Zbudována byla zásluhou darů okolních obcí i jednotlivých rodin (jména donátorů jsou vyryta v podstavci každého zastavení). Reliéfy jsou však dílem „velkovýroby“. Naprosto shodné (jen s jiným provedením výmalby) nalezeme v Suchém Dole u Police nad Metují (natřené nahnědo) a ve Studánce u Dobrušky (bronzové postavy na namodralém pozadí).

 

Věhlas poutního místa postupně vzrůstal a hostů přibývalo.  Továrník František Přibyl z Nového Města nad Metují proto započal roku 1930 na svém vlastním pozemku se stavbou pseudogotického kostelíku, zasvěceného Panně Marii Rokolské. Novoměstský sochař Marek zhotovil do nového kostela sochu Panny Marie Rokolské (podle vyobrazení na původním oltáři). Kostel však byl pro různé průtahy vysvěcen až 19. srpna 1945. Roku 1993 byla přistavěna sakristie.

 

V srpnu roku 1939 uzavřela u rokolské kapličky první skupina českých kněží tzv. „úmluvu lásky“ po vzoru Mariánské družiny P. Josefa Kentenicha v Schönstattě. Stěžejní myšlenku této úmluvy vyjadřují slova nic bez tebe – nic bez nás (tento nápis také nalezneme v kapličce na oltáři). Rokole se tak stala kolébkou Schönstattského hnutí u nás.

 

Nedaleko byla postavena a 19. července 1997 posvěcena první originální svatyňka v Čechách – věrná kopie původní Schönstattské kapličky – jež je v pořádí 143 Schönstattskou kapličkou na světě. Na přelomu tisíciletí byl zbudován provinční dům ve kterém žijí zhruba dvě desítky převážně starých a nemocných sester.

Ještě jedna stavba doplňuje poutní místo: dřevěná loreta – zepředu otevřený ochoz, ve kterém jsou zavěšeny obrazy sedmi bolestí Panny Marie od lidového umělce (Obětování malého Ježíška v chrámě,...)

 

Turistické možnosti:

 

a) pěší turistické trasy

zelená Doly (0,5 km) – Nový Hrádek, pod hradem (1,5 km) – dále po červené Nový Hrádek ,náměstí (2 km)

zelená Tis (1,5 km) – dále po modré Janov (2,5 km) – Sedloňov (9 km)

 

b) cyklotrasy

4035 Doly (2 km) – Údolí Olešenky (8 km) – Peklo (9,5 km)

4038 Nový Hrádek (1,5 km) – U Jedle (4,5 km)

4035 odb. na Sněžné (1,5 km) – Rzy (5 km) – Olešnice v Orlických horách (9 km)